Στο Φυτώριο Καντιδάκη έχουμε εμπειρία πάνω από 30 ετών στον εμβολιάσμο και την καλλιέργεια αβοκάντο με 100% επιτυχία.
Αναμφισβήτητα το αβοκάντο έχει γίνει η αγαπημένη μας εμμονή τα τελευταία χρόνια και όχι τυχαία! Είναι από τις πιο “μοδάτες” τροφές που πλέον θα συναντήσεις σε κάθε super market, θα το βρεις να τρυπώνει σε κάθε light συνταγή (γλυκιά ή αλμυρή) και θα παρατηρήσεις ότι έχει λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας.
Γιαυτο το Αβοκάντο αποτελει μια πολύ σημαντική καλλιέργεια με μεγάλη απόδοση και σημαντικά οικονομικά οφελεί όταν γίνετε με το σωστό τρόπο . Λίγα πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν πάρεις την αποφάσεις να καλλιεργήσεις αβοκάντο
Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 15 μέτρα.
Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάνω από 1000 άνθη και τελικά εμφανίζονται 1 έως 2 καρποί.
Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή , αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου.Η σάρκα του παχιά ,ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό.
Στο Φυτώριο Καντιδακη ο πολλαπλασιασμός γίνεται σε υποκείμενο zudano και το εμβόλιο που χρησιμοποιούμε προέρχεται από υγιεί παραγωγικά δέντρα .
Η παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί περίπου 35 χρόνια.
Το Avocado διακρίνεται σε τρεις βοτανικούς τύπους:
a) Μεξικού (κυρίως υποκείμενα).
b) Γουατεμάλας (Hass, Benik, Reed) και
c) Δυτ. Ινδιών.
Οι τρεις αυτοί τύποι έχουν σημαντικές μορφολογικές και φυσιολογικές διαφορές (μέγεθος καρπού, ημερομηνία ωρίμασης, υφή φλοιού, ελαιοπεριεκτικότητα, αντοχή στο κρύο, τις ασθένειες, την αλατότητα των εδαφών κ.ά.).
Υπάρχουν και ποικιλίες που προήλθαν από διασταύρωση μεταξύ αυτών των τριών βοτανικών τύπων. Ετσι η Fuerte & η Ettinger είναι υβρίδια ποικιλιών τύπου Γουατεμάλας και Μεξικού.
Το αβοκάντο είναι αειθαλές δέντρο μεγάλου μεγέθους με πλαγιόκλαδες,ευαίσθητες στον άνεμο, ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, χωρίς παγετούς και ισχυρούς ανέμους.
Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία . Το ριζικό του σύστημα είναι πλούσιο και σχετικά επιφανειακό χωρίς εμφανή ριζικά τριχίδια.
Εχει αυξημένες ανάγκες σε νερό (+ 10% σε σχέση με τα εσπεριδοειδή) για αυτό στον Ν. Χανίων απαιτείται πότισμα με καλής ποιότητας νερό (λόγω ευαισθησίας στα άλατα), περίπου 600 κ.μ./στρ. τον χρόνο (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα).
Η λίπανση (βασική και υδρολιπάνσεις) καλό είναι να γίνεται κατόπιν αναλύσεων εδάφους και φύλλων.
Ενδεικτικά προτείνεται -για μεγάλα δέντρα- ανά στρέμμα 30 κιλά Αζώτου, 5 κιλά Φώσφορου, 30 κιλά Καλίου και ενίοτε Ασβέστιο (συνήθως βοηθά η ασβέστωση σε όξινα εδάφη), Μαγνήσιο και Ψευδάργυρο.
Ακόμα το αβοκάντο αντιδρά πολύ θετικά στην προσθήκη οργανικής ουσίας για αυτό συστήνεται με έμφαση η προσθήκη της.
Η κατ’ έτος επιμήκυνση των κλάδων του αβοκάντο (πλην ποικιλίας Fuerte) γίνεται κυρίως από την κορυφή του και όχι από πλάγιους οφθαλμούς. Η ανάπτυξη των βλαστών δεν είναι συνεχής αλλά γίνεται κατά κύκλους.
Τα φύλλα φέρονται κατ’ εναλλαγή στους βλαστούς, ενώ οι οφθαλμοί είναι μικτοί (ανθοφόροι και βλαστοφόροι) και φέρονται στις κορυφές των βλαστών του προηγούμενου έτους. Οταν εκπτυχθούν δίνουν έναν μικρό φυλλοφόρο βλαστό και στην άκρη του μια ταξιανθία.
Τα άνθη του αβοκάντο είναι μικρά, ερμαφρόδιτα και αρκεί το 1‰ να εξελιχθεί σε καρπό για μια καλή παραγωγή.
Στο Φυωριο Καντιδακη εχουμε ποικιλίες με άνθη τύπου Α (Hass, Benik, Reed,) και ποικιλίες με άνθη τύπου Β (Fuerte, Bacon, Zutano, Ettinger).Για επιτυχή (σταυρ)επικονίαση και γονιμοποίηση των ανθέων αβοκάντο (έχει παρατεταμένη ανθοφορία) απαιτούνται:
α) Συγ-καλλιέργεια ποικιλιών ανθικού τύπου Α και Β.
β) Ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, δηλαδή, μέση θερμοκρασία ημέρας – νύχτας>21oC, θερμοκρασία νύχτας >15οC και σχετική υγρασία >65%.
Παρά την ικανοποιητική προσαρμογή του αβοκάντο στις τοπικές συνθήκες της Κρήτης συχνά παρατηρούνται μειωμένες αποδόσεις. Η μείωση της παραγωγής μπορεί να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, στις καλλιεργητικές τεχνικές, στην ατελή επικονίαση και σε δυσχέρειες κατά το στάδιο της καρπόδεσης
Οι αποστάσεις φύτευσης αρχικά συστήνεται να είναι ανάλογα και με τη γονιμότητα του εδάφους 4Χ5.25, 4.25Χ5.50, 4.50Χ5.75, 4.80Χ6.
Tα νεόφυτα δενδρύλλια απαιτούν προστασία του κορμού και των βραχιόνων τους από τον ήλιο και λιπάνσεις με μέτρο γιατί είναι ευαίσθητα στην υψηλή αγωγιμότητα του εδάφους, ενώ δεν συστήνεται κλάδεμα των δέντρων τα 2 πρώτα χρόνια για να μη προκαλέσουμε πρόωρη ανθοφορία.
Στα παραγωγικά δένδρα απαιτείται κάθε χρόνο κλαδοκάθαρος, κλάδεμα ισορροπίας παραγωγής και βλάστησης (γιατί θέλουμε δένδρα μέτριας ζωηρότητας), κλάδεμα καρποφορίας με αραίωμα των ταξιανθιών τον Φεβρουάριο και ενίοτε τον Ιούλιο αραίωμα καρπών στις μικρόκαρπες ποικιλίες (Hass).
Γενικά επιδιώκουμε τα δένδρα μας να είναι χαμηλά (ως 3 μέτρα) και συμμαζεμένα με κορφολόγημα και αραίωμα των βλαστών, χωρίς υπερ-ανθήσεις. Με αυτές τις τεχνικές η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τους 2 τόνους ανά στρέμμα.
Τέλος για δένδρα που «έχουν ξεφύγει σε ύψος και πλάτος» ή είναι πάνω από 25 ετών μπορεί να γίνει κλάδεμα ανανέωσης τον Μάρτιο, οπότε ξαναπαίρνουμε παραγωγή σε 2 χρόνια.